Valors i cultura organitzacional com a estratègia empresarial

Javier RodríguezConsultoria, Desenvolupament

Estem en una època de molta transformació i els canvis que van arribant ho fan de la mà de les noves tecnologies. A més, el context actual demana una millora en el benestar dels treballadors, que indubtablement té una conseqüència directa en els resultats econòmics de les empreses.

Aquesta necessitat converteix en aliades tant les noves estratègies digitals com les mesures d’anàlisi, revisió i reformulació dels valors, la forma de treball i el tipus d’organització que s’inclou en la cultura empresarial.

A més, com a societat hem patit dues crisis econòmiques en un període de 10 a 15 anys, conjuntament amb un entorn de canvi continu que els especialistes ja han anomenat VUCA (volatility, uncertainty, complexity and ambiguity).

A Catalunya, hi ha empreses de molt tipus, però les que constitueixen l’anomenat món PIME, són al voltant del 99,8%, generant el 62,3% d’euros a l’any de valor afegit brut i acumulant el 69% del total de treballadors. A més, segons Foment de treball, el 35,3% de les empreses catalanes, ha iniciat processos de transformació digital en plena pandèmia.

QUÈ PENSEM A CONSULTCAT

Des de Consultcat volem recordar que no és possible fer una transformació digital adequada sense un canvi de mentalitat que treballi els valors i la cultura organitzacional.

Sense les persones no es pot fer aquest canvi i ens adonem que quan s’implementen noves eines de treball trobem obstacles que són poc identificables des d’un inici i que responen a processos profunds, dificultant la trobada de solucions i l’assoliment d’objectius.

De vegades, les empreses comencen a utilitzar les noves eines sense saber com són els seus treballadors, de què està conformada la seva cultura empresarial i de quina manera es treballa o, fins i tot, que pensen els seus principals col·laboradors tant d’on treballen, com d’aquestes innovacions.

Les conseqüències són:

L’explicació és que les organitzacions tenen poc treballats els principis, valors i cultura organitzacional. Això no vol dir que no tinguin individualment aquests caràcters, vol dir que s’han de treballar en context per tal que tothom estigui prou alineat per poder seguir els canvis que demana la societat i, per tant, guanyar tant individualment en benestar personal com en satisfacció laboral i rendiment econòmic i empresarial.

COM HO VEIEM

La pregunta ara és, com a directiu, com identificar que la teva organització no està alineada culturalment i que pots fer per tal de millorar-ho.

1. Tens un índex alt de rotació de treballadors i baix de retenció.

2. Tens moltes queixes i la taxa d’absentisme laboral ha pujat en els últims mesos.

3. Els teus indicadors són irregulars o han baixat el rendiment esperat.

4. Has identificat nous errors en àrees diferents, baixant en l’eficiència d’alguns processos clau.

5. Has implementat noves eines digitals i processos innovadors, però tens problemes per finalitzar els projectes com els havies planejat i no han tingut el retorn esperat.

Possiblement si això t’està passant i veus que incorporant noves estratègies, softwares o eines no estan donant el rendiment esperat, és per falta d’alineació dels abstractes més importants que existeixen a l’organització. Els Principis, valors i la cultura empresarial.

Recordem que:

Les persones i la cultura són els majors obstacles per a la transformació digital” (Estudi “Embracing Digital Technology” – MIT Sloan Management Review).

En primer lloc, per resoldre aquestes qüestions, és rellevant que et facis les preguntes adequades i que identifiquis que feu com a organització i quina forma de treball teniu per tal de millorar aquests ítems.

QUÈ ÉS POT FER?

1. Analitza la teva empresa, coneix els teus processos i als teus treballadors.

2. Crea més “lideratges” dins de l’organització.

3. Proposa un pla d’alineació des de la missió fins a la forma de treball i des dels directius fins a tota la resta de col·laboradors de forma transversal.

4. Implementa mesures Agiles per ajudar qualsevol procés.

5. Implementa un pla de formació per al nou context.

6. Fomenta el treball en equip.

7. Revisa cada implementació i no deixis d’analitzar cada millora que vagis fent.

8. Crea una cultura de canvi per afrontar els nous reptes.

9. Construeix una cultura emocional positiva capaç de liderar el canvi digital a la teva organització.

10. Elabora un pla de comunicació perquè els teus treballadors coneguin les iniciatives.

Des de Consultcat trobem molt important preparar tant a directius com a treballadors per ajudar a transformar culturalment les empreses. Des de la nostra experiència, la millor manera de fer un canvi cap al futur és col·locar a les persones al centre de les transformacions per què són els que han de liderar aquest canvi. Si necessites ajuda en aquest procés transformador, no dubtis en contactar amb nosaltres.