La Direcció Financera a l’empresa

Nuria GarciaConsultoria

Direcció financiera

“Ostres! aquest mes no se com arribarem” “No tenia prevista aquesta despesa!” “Tot això he de pagar d’impostos???” “No se quant varem guanyar l’any passat, mes o menys…” “circul…que?” “Això ho porta el meu gestor”… si alguna vegada has dit o pensat alguna d’aquestes frases t’interessa seguir llegint sobre com et pot ajudar una bona Direcció Financera.  

Un de les àrees empresarials més deixades a la improvisació, i que molts empresaris i directius volen evitar de gestionar, és sense dubte la gestió financera. Estareu d’acord, en que és una àrea fonamental per conèixer la situació actual de la empresa, i sobre tot, la futura.  Es per això, que es completament necessari tenir clars els objectius de la teva direcció financera, tan si és externa com si apostes per la externalització. Tots som conscients de la importància de la comptabilitat, però… i d’aportar valor a aquesta comptabilitat?.

La Gestió/Direcció Financera ha de treballar per ajudar a preveure les dificultats del futur, reduir riscos a la pressa de decisions de la Direcció i optimitzar els recursos del negoci.

El Director Financer ha d’assumir importants funcions i responsabilitats per assolir els objectius estratègics de la seva companyia (maximitzar beneficis, objectiu de despesa i inversions, aconseguir una taxa de creixement, obrir nous mercats), com són:

  • Conèixer la situació econòmica financera de la empresa. On estem?
  • Dissenyar l’estratègia financera millorant la situació financera. Fent-ho tant en productes financers com a les condiciones bancaries, assegurant la correcta cobertura de necessitats de tresoreria. Que volem? Com ho anem a aconseguir?
  • Implementar la planificació econòmica financera. I per tant, tenir un pressupost anual controlat a través de les previsions.
  • Analitzar costos i marges que han fet millorar el marge d’explotació. Fer-ho també amb les desviacions per aportar solucions de millora.
  • Participar activament a la definició del pla estratègic de l’empresa. Cal l’aportació dels seus coneixement de les estratègies i del model de negoci.
  • Aportar la seva visió del negoci, donada per l’anàlisi econòmic financer.
Beneficis

Treballant en tots aquest àmbits, els beneficis que la Direcció Financera aporta a la teva empresa són (o han de ser):

1 – Benefici econòmic. Tots aquells beneficis econòmics relacionats amb la millora de la gestió que sense dubte milloraran la rendibilitat del negoci.

2 – Benefici d’aportació de valor. Els recursos econòmic financers de la empresa es gestionaran millor. Per tant, el negoci guanya en control, gestió i reducció de riscos així com millora de la rendibilitat.

Qualsevol empresa, gran, mitjana o petita necessita portar a terme la planificació, gestió i control de recursos. Això vol dir que necessita desenvolupar les funcions i responsabilitats de la Direcció financera. Si no planifiquem, no gestionem i no controlem els recursos, la nostra empresa veu ràpidament incrementats els riscos del negoci. Encara veiem massa empreses, sobre tot les petites, on els hi manca aquesta visió professional experta per exercir les funcions de la Direcció financera, de manera interna o externa.

Comparteix