Teletreball, ens hi posem?

Nuria GarciaConsultoria

teletrabajo-644x362-300x169Tothom parla de les avantatges del teletreball, del positiu que és per al treballador, dels beneficis que aporta… llavors, no us sembla estrany que només el 20% de les empreses catalanes aposten pel teletreball? I no serà per falta d’eines! Internet, smartphones, tablets, aplicacions en mobilitat, escriptoris virtuals, software especialitzat.

Però, la por a la pèrdua de control dels equips, la necessitat d’interacció amb altres persones, el temor a la falta de compromís i altres aspectes econòmics o de gestió, com el cost del material necessari per la seva implantació i la preparació de les empreses per la diligencia d’aquest tipus de treball provoquen que no es fomenti tot el que s’hauria aquest mètode de treball.

Encara hi ha una mancança de confiança. Encara recelem d’aquells que treballen fora de l’oficina i no són pocs els caps que relacionen productivitat amb presencia a la feina.

Quines són les avantatges del teletreball?

 • L’estalvi en costos d’oficina, condicionant espais compartits més reduïts.
 • L’estalvi en temps en desplaçaments.
 • Aconseguir una major productivitat del treballador. (Tot i que sembli una paradoxa, els teletreballadors tendeixen a tenir més hores productives que els que treballen en una lloc fixe fora de casa)
 • Permetre als nostres col·laboradors una millor conciliació de la seva vida familiar i laboral.
 • Reduir l’absentisme en situacions en les que l’empleat necessita quedar-se a casa per diferents motius.
 • La motivació dels col·laboradors que volen treballar amb aquest sistema.
 • La contribució a reforçar la nostra cultura empresarial, sent un incentiu per retenir el talent a la nostra empresa.

Estem disposats a evolucionar?

Com hem vist, hi ha un gran potencial en aquesta fórmula de treball, i per tant hem de perdre la por, donar-li confiança i començar a entendre-la com un potent element per la gestió del nostre equip humà.

Per assolir una implantació exitosa hem de ser realistes i diligents, i invertir esforços per dissenyar la nostra pròpia política, on no pot faltar:

 • Analitzar molt be, segons els nostres processos de treball, quins tipus de llocs/tasques són adequats per fer teletreball.
 • Estudiar també la dotació necessària d’eines de treball pel teletreballador i la viabilitat de la seva integració amb els sistemes interns.
 • Establir clarament les regles del joc des de l’inici: identificació clara de la supervisió i assignació d’un responsable, definició dels sistemes d’avaluació i de control de la tasca, definició del sistema de compensació de les despeses.
 • No descuidar la integració real i efectiva del treballador a l’Organització, i garantir el seu accés a formació, possibilitats de progressió professional.

Per tant amb la implicació de tothom tindrem un funcionament exitós de un molt bo sistema de treball on podrem gaudir dels seus beneficis. Comencem?