Emprendre i obrir un negoci, has de saber que…

Marc MartínezConsultoria

Emprendre, obrir un negoci

No hi ha una fórmula matemàtica que garanteixi l’èxit del teu negoci. Això ho has de tenir molt clar per emprendre.

Però tenim una bona notícia! A continuació t’explicarem certs aspectes que has de tenir en compte per emprendre un negoci sa i sostenible. I el més important, un negoci rentable.

Comencem!

emprendre

1. Per què vols emprendre i obrir un negoci?

No té cap sentit emprendre un negoci només per fer diners. Si aquest és el teu únic objectiu, més val que ho deixis córrer abans de començar. És possible que si aquesta és la única raó et rendeixis amb el primer obstacle.

Els negocis més exitosos del món han nascut amb unes altres prioritats. Als emprenedors amb èxit els guia la passió, uns ideals, el desig de superació, voler cobrir una necessitat determinada o les ganes de canviar alguna cosa del món.

Prèn nota: Escriu 4 raons per les quals et valdrà la pena esforçar-te en obrir un negoci.

I això per què em serveix? Sempre tindràs altres raons de pes per seguir amb l’aventura. Tot i que al principi no estiguis guanyant tants diners com et pensaves.

2. Les idees, com més simples, millor!

No et recomanem que intentis reinventar la roda, ni trobar el sexe dels àngels. Et quedaràs bloquejat de seguida. Les idees de negoci perfectes, no existeixen. Tothom amb una mica d’esperit emprenedor vol obrir un negoci rentable, sense risc i fàcil. Però això fa que mai acabin donant el primer pas.

Busca que la teva idea de negoci sigui senzilla, coherent, i comença! Tranquil·litat, ja li aniràs donant forma a mesura que avancis.

3. Reflexiona! quin és el teu model de negoci?

Una vegada tinguis clara la teva idea de negoci, has de pensar com fer el negoci rentable.

Pren nota: Escriu i respon aquestes preguntes:

  • Quin és el meu producte o servei?
  • Seré fabricant o només distribuïdor?
  • A qui li vendré?
  • Quin és el meu client ideal?
  • Com faré arribar el meu producte al client?
  • Què fa únic al meu producte?

Aquestes preguntes t’ajudaràn a ordenar les idees i pensaments. Reflexiona-hi i pren-te el teu temps per respondre. Has de ser capaç de saber com desenvoluparàs la teva idea de negoci.

4. PUNT IMPORTANT. Fes un pla de negoci professional.

Elaborar un pla de negoci professional és bàsic. Definiràs el full de ruta per aconseguir l’èxit del teu negoci. I per què et servirà? Doncs un pla de negoci, o business plan, et permetrà organitzar la teva idea i simular el seu rendiment al mercat. La millor manera d’iniciar-lo és fent un Model de Negoci Canvas. Una eina dinàmica ideal per començar a esbossar una idea de negoci. Permet d’una manera relativament senzilla posar sobre la taula (o millor dir, sobre el llenç) els components més destacables del model de negoci.

I no només això. Un pla de negoci professional és essencial per demanar finançament o buscar inversions. En el cas que no disposis del capital total a invertir.

5. Inverteix bé els diners. 

No t’endeutis excessivament. Has d’intentar minimitzar totes les despeses perquè no siguin una llosa al camí. En el cas que hagis de recórrer a demanar diners als bancs, compara molt bé el què t’ofereixen. Els interessos, les facilitats de pagament, el suport, etc. Amb un bon pla de negoci professional podràs accedir a totes les ajudes del govern i fins i tot a inversors privats.

emprendre_orientació
6. Comença a tirar del carro!

Ja tens la idea, el pla de negoci i els diners. Doncs no li donis més voltes! Has de passar a l’acció!

És el moment de posar a prova la teva capacitat d’emprenedor i mirar cara a cara als reptes. Segur que no serà gens fàcil. Però si es posa molt difícil és que vas per bon camí i arribaràs al cim. Carrega piles i no deixis mai de banda la passió que t’ha portat fins aquí.

7. Promou el teu negoci tan com puguis!

T’hi ha d’anar la vida! Ara que ja tens el teu negoci, fes perquè tothom ho sàpiga.

No cal que d’inici et gastis un dineral en publicitat. Pots fer-la de maneres molt creatives i que generin gran impacte. Pensa-hi una mica. Qualsevol cosa pot fer que el teu negoci s’enlairi fins l’espai.

No t’oblidis de la web i estar realment present a les xarxes socials, generant contingut rellevant pels teus futurs clients. Avui dia, si no estàs a internet, no existeixes!

8. Investiga i escolta!

No hi ha ningú que neixi ensenyat. Ara has de ser un super expert del teu negoci. Coneix i parla amb els teus clients i proveïdors. I més important encara, aprèn de la teva competència. Això farà que siguis competitiu i podràs donar als teus clients el què volen. Llegeix molt, estigues al dia, i coneix el teu entorn.

9. Construeix una estratègia de creixement.

La majoria de les PIME es queden estancades en un punt i no son capaces de créixer. Fins i tot moltes ni s’ho plantegen. No caiguis mai en voler-ho fer tot tu a l’empresa.

Has de tenir molt clar quants diners has de facturar cada mes per cobrir les despeses fixes. Treballa amb un pressupost anual. Fes servir indicadors de gestió. I vital per la salud de l’empresa, traça un full de ruta per seguir creixent. Sense això, el teu negoci està en perill.

Defineix què es farà. Defineix com es farà. I el més important.: assegura’t de que s’està fent.

Pensa que en el món dels negocis, créixer no és una opció. Si no creixes, t’adaptes i evoluciones, el teu negoci desapareixerà tard o d’hora.

 

Si tens algun dubte o necessites ajuda, compta amb nosaltres!

Comparteix